Aναστολή Aποπληρωμής Δόσεων Κεφαλαίου και Τόκων

Posted by: Chambersfield Economides Kranos
Category: COVID-19, NEWS
minister_finance

Aναστολή αποπληρωμής δόσεων κεφαλαίου και τόκων για δάνεια προς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς για περίοδο εννέα μηνών.

Το Υπουργικό Συμβούλιο την 26/03/2020 ενέκρινε την ακόλουθη νομοθεσία:

Νομοθεσία η οποία αφορά την αναστολή, μέσω νόμου και διατάγματος του Υπουργού Οικονομικών, της αποπληρωμής δόσεων κεφαλαίου και τόκων για δάνεια προς χρηματοοικονομικούς οργανισμούςγια περίοδο εννέα μηνών, μέχρι την 31/12/2020.

Από την αναστολή καλύπτονται πέραν των επιχειρήσεων, τα φυσικά πρόσωπα και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι, οι οποίοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Σημειώνεται ότι, πέραν των τραπεζών καλύπτει και πιστωτικά ιδρύματα όπως οι εταιρίες διαχείρισης δανείων, οι ασφαλιστικές εταιρείες, και ο ΚΟΑΓ. Στο τέλος της περιόδου τα δεδομένα θα επαναξιολογηθούν, και ανάλογα με τις αποφάσεις των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων, θα αναπροσαρμοστούν ανάλογα.

Για την εφαρμογή του μέτρου, θα πρέπει να γίνει γραπτό αίτημα στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς. Με γραπτό αίτημα για εταιρείες και αυτοτελώς εργαζομένους, θα αναστέλλεται, επίσης, η υποχρέωση τους για υποβολή των οικονομικών λογαριασμών τους, στους Χρηματοοικονομικούς Οργανισμούς κατά το έτος 2019.

Με τον νόμο για το «μορατόριουμ των δόσεων», διασφαλίζεται βασικά ότι η κυβερνητική απόφαση για αναστολή των δόσεων δεν θα επιχορηγεί τις τράπεζες αλλά την πραγματική οικονομία. Τα νοικοκυριά, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, και την επιχείρηση, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν των υποχρεώσεών τους και να επιβιώσουν λόγω της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων τους.

Το πάγωμα δόσεων –αναστολή- θα αφορά τόσο επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους όσο και φυσικά πρόσωπα, τα οποία εξυπηρετούσαν τα δάνεια τους κανονικά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει πως τα δάνεια δεν πρέπει να παρουσίαζαν καθυστέρηση άνω των 30 ημερών στις 29 Φεβρουαρίου αλλά δημιουργήθηκαν επιπτώσεις αργότερα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το πάγωμα των δόσεων θα γίνει μέσω σχετικού διατάγματος, αφού πρώτα ψηφιστεί η απαιτούμενη νομοθεσία που θα δίδει αυτό το δικαίωμα.