Article by Mr Michalis Economides, CEO of the International Law Firm Chambersfield Economides Kranos at Capital.com.cy
Ακολουθεί Ελληνική Μετάφραση
Undoubtedly, during the last six months of 2015 and beginning of 2016 the Cyprus economy has encountered a significant rate of development.
This consistent growth is due to the motivational investment, citizenship and permanent residence investment programs that the Republic of Cyprus pursued, which assisted the island’s economy overall to progressively recover.
Mr Michalis Economides, of Chambersfield Economides Kranos, a leading law firm, states in this article that the confidence of foreign investors in Cyprus economy seems to be rebuilting due to the upgrading of Cypriot banks and the general Cyprus economy from foreign credit institutions and rating agencies.
Consequently, it is an absolute necessity to retain this trust at all levels, in order to sustain and increase even more the percentage (%) growth rate. Subsequently, a preferable method of sustainability is for corporate entities to engage in an international approach that shall enhance exports of products and services, which shall substantially increase the Net Export (NX) parameter of the Gross Domestic Product (GDP).
Άρθρο κ. Μιχάλη Οικονομίδη, CEO της Διεθνούς Δικηγορικής Εταιρίας Economides Kranos Chambersfield στο Capital.com.cy
Είναι γεγονός ότι κατά το τελευταίο εξάμηνο του 2015 η Κυπριακή οικονομία έχει γνωρίσει μια σημαντική ανάπτυξη. Τα προβλήματα τα οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει το 2013 και για μια συνεχή περίοδο περίπου δύο χρόνων, φαίνεται ότι με σοβαρότητα και σταθερούς ρυθμούς αντιμετωπίζονται.
Μετά από σοβαρές δυσκολίες στην οικονομία, αλλά κυριότερα και στους πολίτες της Κύπρου, παρατηρείται πλέον ότι το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί ένας σημαντικός ρυθμός ανάπτυξης.
Σημαντικός λόγος για αυτή την ανάπτυξη ήταν τα κίνητρα τα οποία είχαν δοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και τα οποία βοήθησαν την κυπριακή οικονομία, αλλά φυσικά και οι ίδιες θυσίες και δυσκολίες της κοινωνίας.
Το κλίμα εμπιστοσύνης από ξένους επενδυτές προς την Κυπριακή οικονομία φαίνεται να ανοικοδομείται, ως αποτέλεσμα της συνεχούς και επαναλαμβανόμενης αναβάθμισης την οποία δέχονται οι κυπριακές τράπεζες, αλλά και η κυπριακή οικονομία γενικότερα από τα ξένα
πιστωτικά ιδρύματα και οίκους αξιολόγησης.
Ένεκα των σημαντικών επενδύσεων οι οποίες έχουν λάβει χώρα εντός της Δημοκρατίας, η Κυπριακή οικονομία έχει εισέλθει σε μια επιταχυνόμενη τροχιά ανάπτυξης.
Οι σημαντικές αυτές επενδύσεις αποτέλεσαν και αποτελούν την κινητήρια δύναμη της οικονομίας, η οποία φαίνεται να εισέρχεται πλέον σε μια σημαντική τροχιά ανάπτυξης που οφείλεται κατά κύριο λόγο σε επενδύσεις τόσο από την εγχώρια αγορά αλλά και από το εξωτερικό.
Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι αυτοί οι ρυθμοί δεν πρόκειται να θυμίσουν παλιές εποχές με παραφουσκωμένες τιμές ακινήτων και άλλων υπηρεσιών. Φυσικά ούτε και θα πρέπει να επαναλάβουμε “φούσκες” του παρελθόντος οι οποίες πάντα δυστυχώς μόνο καταστροφικά
αποτελέσματα μπορούν να επιφέρουν. Η ορθή ανάπτυξη της οικονομίας θα πρέπει να βασίζεται σε υγιή, σοβαρή και σταδιακή άνοδο.
Ανάμεσα σε άλλα, η παραχώρηση δικαιώματος εξασφάλισης Κυπριακής υπηκοότητας δια μέσω του Κυπριακού επενδυτικού προγράμματος έχει διαφανεί ότι λειτούργησε ευεργετικά και βοήθησε την Κυπριακή οικονομία τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Αξιόλογο προς σημείωση είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί σημαντική εισροή και εγγραφή ξένων επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, τα οποία έχουν επιλέξει την Κυπριακή Δημοκρατία ως έδρα από την οποία θα εκτελούν και θα διαβιβάζουν τις οποιεσδήποτε επενδύσεις τους τόσο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό.
Είναι σημαντικό επίσης να τονιστεί ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις αλλά και όσοι δραστηριοποιούνται σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς στην Κύπρο έχουν πλέον αρχίσει να εργάζονται με ζήλο, εργατικότητα και περισσότερο επαγγελματισμό, κάτι το οποίο στο παρελθόν αποτελούσε σε κάποιες περιπτώσεις την εξαίρεση.
Αξιοσημείωτοείναι το γεγονός ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις και κατά συνεπεία, οι Κύπριοι επιχειρηματίες και παροχείς υπηρεσιών δραστηριοποιούνται σε επίπεδα υψηλού επαγγελματισμού, εντός των πλαισίων ενός παγκόσμιου ανταγωνισμού. Θα πρέπει να αποτελεί κανόνα στον κάθε ένα ξεχωριστά, η εφαρμογή υψηλών επιπέδων επαγγελματισμού και σοβαρότητας τα οποία θα δώσουν το έναυσμα της ένταξης της Κυπριακής οικονομίας σε υψηλές βαθμίδες όπου και της αξίζει.
Οι Κυπριακές επιχειρήσεις θα πρέπει με τη σειρά τους να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην εγχώρια παραγωγή αλλά και στις εξαγωγές. Παράλληλα, εξίσου σημαντικό είναι όπως οι παροχείς υπηρεσιών με τη σειρά τους – λογιστικά, ελεγκτικά γραφεία, εταιρείες παροχής εταιρικών υπηρεσιών και δικηγορικά γραφεία – στρέψουν το ενδιαφέρον τους και εκτός της Κύπρου με την προοπτική παροχής των υπηρεσιών τους και στο εξωτερικό, αφού το επίπεδο επαγγελματισμού τους δεν έχει τίποτα υποδεέστερο από ανάλογες επιχειρήσεις του εξωτερικού.
Ο Μιχάλης Οικονομίδης είναι Δικηγόρος, CEO της Δικηγορικής Εταιρείας Chambersfield Economides Kranos και CEO της Διεθνούς Εταιρείας Εταιρικών Υπηρεσιών GFA Trust.